JAKA SOLARNA OLUJA POGODILA ZEMLJU POSLE 20 GODINA: Evo zbog čega smo videli polarnu svetlost iznad Srbije (FOTO)
aurora borealis, Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

KAKAV PRIZOR!

JAKA SOLARNA OLUJA POGODILA ZEMLJU POSLE 20 GODINA: Evo zbog čega smo videli polarnu svetlost iznad Srbije (FOTO)

NOAA je upozorila operatere elektrana i svemirskih letelica u orbiti da preduzmu mere predostrožnosti

Objavljeno:

Neobično jaka solarna geomagnetna oluja koja je pogodila Zemlju i koja je najjača za poslednju 21 godinu mogla bi da izazove pojavu polarne svetlosti na našoj planeti ovoga vikenda i poremeti komunikacije.

Aurora borealis u Evropi viđena je noćas južnije nego obično, navodi Gardijan - od Irske i Britanije do Češke i Nemačke.

Američki Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC) je 9. maja 2024. izdao upozorenje o veoma snažnoj solarnoj oluji, klase G4, koja će ovog vikenda pogoditi Zemlju - prvo upozorenje takve vrste još od januara 2005. godine.

Posmatrajući veliki klaster Sunčevih pega, nazvan AR3664, naučnici su u periodu od dva dana zabeležili rafalne erupcije koronalne mase, usmerene direktno ka našoj planeti.

Nacionalna uprava SAD za okeane i atmosferu (NOAA) izdala je upozorenje na jaku geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u petak popodne, satima ranije nego što se očekivalo, navodeći da je reč o najjačoj solarnoj oluji koja je pogodila Zemlju od oktobra 2003. godine, preneo je AP.

NOAA navodi da će se efekti geomagnetne oluje osećati tokom vikenda, a možda i sledeće sedmice.

NOAA je upozorila operatere elektrana i svemirskih letelica u orbiti da preduzmu mere predostrožnosti.

Solarna oluja bi mogla da izazove pojavu polarne svetlosti čak i na jugu SAD, uključujući Alabamu i severnu Kaliforniju, ističe NOAA.

Napominje se da ova oluja predstavlja opasnost za visokonaponske dalekovode, a ne za električne vodove u domovima.

Solarna oluja bi mogla da utiče na rad satelita u orbiti što bi moglo da izazove poremećaj usluga navigacije i komunikacije na Zemlji.

NASA je saopštila da solarna oluja ne predstavlja ozbiljnu pretnju za sedam astronauta koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ekstremna geomagnetna oluja 2003. godine dovela je do nestanka struje u Švedskoj i oštećenja transformatora u Južnoj Africi.

Usled jake solarne oluje koja je prouzrokovala snažnu erupciju iz sunčevih pega, polarna svetlost "aurora borealis" se sinoć mogla videti i na području Balkana.

Iako je polarna svetlost fenomen koji se povezuje sa severom Evrope, sinoć je obasjala nebo i iznad Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, prenose regionalni mediji, a mogla se videti i u severnim delovima Srbije.

Bonus video:

01:29

Objavljena prva tvrda solarna rendgenska slika iz perspektive Zemlje u svetu

(Espreso/ Agencije/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.